Cultuur

Denemarken staat bekend als een land waar vriendelijkheid, gastvrijheid en tolerantie hoog in het vaandel staat. Denen worden ook bij de gelukkigste mensen ter wereld gerekend, omdat ze leven volgens de kunst van ‘hygge’, wat in het Nederlands vertaald kan worden als ‘gezelligheid’.

Enkele woordjes Deens: 
Ja: ja
Nee: nej
Dank u: tak
Alstublieft: værsgo (vragend: vrævenlig)
Hallo: hej
Tot ziens: på gensyn
 

Lokale specialiteiten:
Typische Deense gerechten zijn frikadeller (gehaktbal van gemalen rundvlees), Kogt torsk (gepocheerde kabeljauw in mosterdsaus), Floeskesteg (geroosterd varkensvlees met zwoerd) en Hvid labskovs (stamppot van rundvlees en aardappels). De aardappel is een vast ingrediënt voor een traditionele maaltijd, met groenten en vruchten. Bij een typische Deense maaltijd serveert men altijd een salade. Smørrebrød is de bekendste Deense specialiteit en wordt meestal meestal tijdens de lunch gegeten, met worst, kaas of vis en saus. 's Zomers zijn kleine garnalen een delicatesse, evenals haringen. Lunch en/of het diner wordt vaak afgesloten met Deense kaas of koffie met gebak.

Op zoek naar de perfecte combinatie van avontuur, natuur en cultuur? Dan ben je in Denemarken volledig op je plek. Denen worden niet voor niets de gelukkigste mensen op aarde genoemd. Ontdek adembenemende landschappen en leer leven op het ritme van de Denen. Zo kom je gegarandeerd gelukkiger van je reis terug.
 

Landen-ABC

Ligging:
Het is het meest zuidelijk gelegen land van de Noordse landen en ligt ten zuiden van Noorwegen en ten zuidwesten van Zweden, waarmee het door een brug verbonden is. In zuiden grenst Denemarken aan Duitsland.

Ruwe indeling:
Denemarken bestaat hoofdzakelijk uit een groot deel van het schiereiland Jutland en de drie grote eilanden Funen, Seeland en Lolland, die samen met tal van kleinere eilanden de Deense archipel vormen.

De hoofdstad:
Kopenhagen

De taal:
Deens

Munteenheid:
Deense Kroon

De seizoenen:
Denemarken kent een gematigd zeeklimaat, beïnvloed door de temperatuur van het water van de Noordzee. In februari is de temperatuur zo’n 0°C. In de zomer is er veel zon, met zo’n 17°C. De droogste periode is van eind april tot begin juni. Van augustus tot en met oktober valt de meeste neerslag. Als er 's winters een oostenwind waait kan het stevig vriezen, tot wel -30°C! Diezelfde oostenwind kan de temperatuur 's zomers doen oplopen tot 35°C.

Denemarken praktisch

Reisdocumenten:
Wanneer je naar Denemarken reist, volstaat je Belgische identiteitskaart.

Tijdsverschil:
Er is geen verschil in tijd tussen Denemarken en België.

Kledijtips:
Denk bij het samenstellen van je bagage zeker aan dichte wandelschoenen, warme kleding tijdens de winter, zonnebrandcrème met een hoge factor en een waterdichte zak ter bescherming van je foto- en filmapparatuur. Neem vooral praktische kledij mee die makkelijk te combineren is.

Reisstekker/spanning:
Je hebt geen reisstekker nodig als je vanuit België reist.

Vervoer:
Denemarken heeft een erg goed openbaar net met treinen en bussen, waar vooral de trein erg populair is. Je kan een treinrit ook combineren met stukken waarbij je fietst, want de fiets mag gratis mee op de trein. Zowel de treinen als bussen rijden regelmatig, en Kopenhagen kent ook een uitgebreid metronetwerk.

Het wegennet van Denemarken is in goede staat en goed gemarkeerd. Op de meeste hoofdwegen mag ook worden gefietst. Je moet tol betalen op de verbindingsbrug (Grote Beltbrug) tussen Funen en Sjaelland en bij de verbindingsbrug (Sontbrug) van Kopenhagen naar Malmø. Op de snelwegen geldt een maximum snelheid van 130km/h, op de autowegen 80km/h en binnen de bebouwde kom 50km/h. Rijden met dimlicht is overdag verplicht.

Voorzorgsmaatregelen:
Hoewel inentingen voor Denemarken niet verplicht zijn, worden ze wel aanbevolen. Hoeveel en welke vaccinaties je nodig hebt, hangt af van het soort reis en het gebied dat je bezoekt. Handig om mee te nemen is het Europees Medisch Paspoort, een document waarmee je in urgente situaties veel problemen kan voorkomen. Het paspoort is opgesteld in elf talen, waardoor de hulpverlener (in het buitenland) eenvoudig de gegevens van de patiënt, zijn of haar ziekten, aandoeningen en medicijngebruik kan opzoeken. Het water uit de kraan is perfect drinkbaar.
 

Shopping

Openingstijden:
Winkels zijn meestal open van 9/10 tot 17/18 uur, op vrijdag tot 19 of 20 uur. Grote warenhuizen zoals Illum in Kopenhagen zijn vaak ook op andere weekdagen wat langer geopend. De meeste winkels buiten de grote steden sluiten op zaterdagmiddag en op zondag, met uitzondering van de bakkers. Rond Pasen en Kerstmis zijn de meeste winkels een paar dagen gesloten; op 5 juni (Grondwetdag) vanaf 12 uur.

Geldzaken: 
In de winkels worden bedragen naar ronde getallen afgerond vanwege het tekort aan munten. Je kunt overal met je bankkaart kronen uit geldautomaten halen. Creditcards zijn ook een algemeen geaccepteerd betaalmiddel. Het prijsniveau van Denmarken ligt hoog, met uitzondering van elektronica en kleding. Ook sterke drank is duur vanwege de hoge accijnzen maar het Deense bier is wel betaalbaar.

 

Het achterlaten van een fooi in hotels of restaurants is minder gebruikelijk en formeel ook niet nodig, want de bediening is in de prijs inbegrepen. Je kunt in restaurants wel het wisselgeld laten liggen en bij taxiritten het bedrag naar boven afronden.
 
Souvenirtips:
Denemarken is het land van de designmeubels. Speelgoed van lego, of houten speelgoed van Kaj Bojesen is ook vaak erg gewild. In kleinere dorpen vind je vaak glaswerk, beschilderd porselein (zoals Royal Copenhagen), wollen truien en vesten, of bewerkte barnsteen. Wie van lokale specialiteiten houdt, neemt best Danishblue en andere Deense kazen mee, net als, gerookte vis.
 helpt je graag verder
 helpt je graag verder

helpt je graag verder

Inter-sun Reizen

Heb je een vraag? Bel ons gerust even op of stuur ons een mailtje. Dan maken wij zo snel mogelijk werk van jouw aanvraag.

Staatsbaan 8 a
9870 Zulte